Διασύνδεση Μητρώου Φορολογουμένων με Εθνικό Δημοτολόγιο

/
Ημερομηνία19 Ιούλ 2016
/

Με στόχο να υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρώνονται άμεσα τα στοιχεία των φορολογουμένων για την οικογενειακή τους κατάσταση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης είσπραξης συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στην ηλεκτρονική διασύνδεση του Μητρώου Φορολογουμένων με τα στοιχεία του Εθνικού Δημοτολογίου.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος υπέγραψε απόφαση με την οποία συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών ειδική συντονιστική επιτροπή για την ταυτοποίηση του Μητρώου Φορολογουμένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με το Εθνικό Δημοτολόγιο και με τα λοιπά μητρώα της δημόσιας διοίκησης. Στο έργο της επιτροπής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής δράσεις:

• Η επεξεργασία των στοιχείων του φορολογικού μητρώου με το πληροφοριακό σύστημα του δημοτολογίου, με βασικό στόχο την ταυτοποίηση και ταύτιση των εγγραφών τους.

• Η διασύνδεση, για την άμεση ενημέρωση του φορολογικού μητρώου με τα ληξιαρχικά γεγονότα (γάμος, διαζύγιο, θάνατος). Ετσι, οι φορολογούμενοι κάθε φορά που θα αλλάζει η οικογενειακή τους κατάσταση δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται την εφορία τους για να δηλώσουν τη μεταβολή.

• Η διάθεση στη φορολογική διοίκηση συμπληρωματικών δημοτολογικών στοιχείων για την ορθή άσκηση της φορολογικής και της κοινωνικής πολιτικής (οικογενειακής κατάστασης, αριθμού τέκνων, εγγυτέρων συγγενών). Μέσω της διασύνδεσης των απαραίτητων πληροφοριών θα πιστοποιούνται οι πραγματικά δικαιούχοι οικονομικής φροντίδας (π.χ. προνοιακά ή οικογενειακά επιδόματα) βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που προβλέπονται.

 

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση