Διαβούλευση, διαβούλευση και στο βάθος… χαράτσι

/
Ημερομηνία31 Οκτ 2013
/

‘Ήταν πριν από περίπου ένα μήνα. Ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκμυστηρευόταν σε πηγαδάκι ότι «αν είναι να φθάσουμε με το νέο φόρο ακινήτων σε αυτά τα τερατώδη νούμερα βεβαίωσης, καλύτερα να παραμείνει το χαράτσι». Αυτό που ελέγχθη σε ανύποπτο χρόνο ήρθε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα με θορυβώδη τρόπο. Κυβερνητικοί βουλευτές της περιφέρειας έθεσαν ευθέως στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο την πρόταση αντί να φορολογηθεί η αγροτική περιουσία, να παραμείνει το χαράτσι για έναν ακόμη χρόνο «προκειμένου να βρεθεί χρόνος για να ετοιμαστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων καλύτερα».

Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν αποφασίστηκε να παραταθεί το χαράτσι και για το 2013 η δικαιολογία ήταν ότι «πρέπει να βρεθεί χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία και μελέτη του ενιαίου φόρου ακινήτων».

Την πρόταση στον υπουργό Οικονομικών υπέβαλαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ (Δ. Τζαμτζής, Δ. Σταμενίτης, Δ. Σαμπατζιώτης κ.ά.) κυρίως της περιφέρειας, λόγω της σημαντικής επίπτωσης που θα έχει στην τσέπη των συμπολιτών τους της αγροτιάς η επιβολή ενός φόρου στην αγροτική γη και περιουσία.  Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη: αντί να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, να διατηρηθεί και για το 2014 μειωμένο όμως κατά 10% το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του χαρατσιού προτάθηκε να καλυφθεί με αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπήρξε και εναλλακτική πρόταση από ορισμένους βουλευτές για διατήρηση του χαρατσιού και επιβολή ενός ουσιαστικά συμβολικού φόρου στα αγροτεμάχια και τα αγροτικά ακίνητα, της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ.

Στη χθεσινή σύσκεψη ακούστηκαν και άλλα, όπως η αλλαγή του τρόπου της προτεινόμενης φορολόγησης των αγροτεμαχίων με αύξηση του φόρου για τη μεγάλη αγροτική ιδιοκτησία για να ελαφρυνθεί η μικρή καθώς και χαλάρωση των εισοδηματικών ορίων για την παροχή έκπτωσης από το φόρο.

Η πρόταση όμως που έκανε τη διαφορά ήταν αυτή για τη διατήρηση του χαρατσιού. Ας δούμε τώρα και τις μεγάλες πιθανότητες που υπάρχουν για να γίνει αποδεκτή τελικά μετ’ επαίνων αυτή η πρόταση από την κυβέρνηση.

Τα υπέρ

1.  Η τρόικα θεωρεί ότι το χαράτσι είναι ένας από τους πιο πετυχημένους εισπρακτικά φόρους που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχει εκφράσει την επιθυμία της να διατηρηθεί και να μονιμοποιηθεί. Μάλιστα στις εκθέσεις της έχει ήδη αναφέρει ότι εφόσον δεν  θεσμοθετηθεί μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι θα παραταθεί το χαράτσι για ακόμη έναν χρόνο.

2. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη φορολόγηση των αγροτών καθώς αποτελεί την τελευταία εκλογική ομάδα που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τη Νέα Δημοκρατία. Τα αστικά κέντρα έχουν προ πολλού χαθεί εκλογικά για τη ΝΔ καθώς έχουν γείρει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. ‘Ετσι, ένα μέτρο που θα χτυπήσει τους αγρότες δημιουργεί πλέον σημαντικό πρόβλημα εκλογικής στήριξης της ΝΔ.

3. Το χαράτσι έχει πλέον απορροφηθεί «ψυχολογικά» από τους πολίτες και το πληρώνουν. Παρουσιάζει πολύ υψηλή εισπραξιμότητα.

Τα κατά

Απέναντι σε αυτά τα υπέρ υπάρχουν τρια κατά που και τα τρία είναι ασθενή. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλο ντόρο για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, τον οποίο ετοίμαζε για περισσότερους από πέντε μήνες. Μια ακύρωσή του θα είναι επικοινωνιακό πλήγμα. Το δεύτερο είναι ότι η διατήρηση του χαρατσιού παρουσιάζει προβλήματα συνταγματικότητας. Πρόκειται για ένα θέμα όμως που ξεπερνιέται. Το τρίτο είναι ότι αν διατηρηθεί το χαράτσι θα πρέπει να διατηρηθεί και πιθανόν πιο σφοδρός ο φόρος ακίνητης περιουσίας ο οποίος πέφτει με πολύ μεγάλα ποσά σε όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι τελευταίοι πιέζουν με κάθε τρόπο προκειμένου να πάμε σε μια φορολόγηση όπου βάση του φόρου θα είναι κάθε ακίνητο χωριστά και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου, όπως συμβαίνει με το ΦΑΠ. Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί τις επόμενες ημέρες και κυρίως μετά την άφιξη της τρόικας.

Πηγή: capital

Αφήστε μια απάντηση