Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόπτων

/
Ημερομηνία27 Ιαν 2016
/

Στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων μπήκαν οι πρώτοι είκοσι τέσσερις Eλληνες μεγαλοκαταθέτες, που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα «Μπόργιανς», γνωστή και ως λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας, καθώς και στη λεγόμενη «λίστα χαρτοφυλακίων», που αφορά πρόσωπα τα οποία αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού Δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας, και έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οικονομικοί εισαγγελείς Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Ντζούρας, οι οποίοι ενεργούν υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρή, έχουν καλέσει 24 πρόσωπα, για να καταθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων, ενώ παράλληλα έχουν κινήσει διαδικασίες για να δεσμευτούν περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι εισαγγελείς
Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, αφού ταυτοποίησαν πρόσωπα από τις λίστες, έχουν ξεκινήσει να καλούν ως υπόπτους για το κακούργημα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα έχουν διατάξει και την άμεση δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, ακίνητων λογαριασμών, αξιογράφων.

Στην προσπάθεια των δικαστικών Αρχών να ασκήσουν πίεση ώστε να μπουν χρήματα στα ταμεία, οι οικονομικοί εισαγγελείς κινούν παράλληλα τη διαδικασία της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, η οποία αίρεται μόνο σε περίπτωση που οι καταθέτες πληρώσουν τα οφειλόμενα. Εάν οι καταθέτες, οι οποίοι καλούνται να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις, πληρώσουν τα οφειλόμενα, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 80 με 100 εκατ. ευρώ, τότε θα μπουν σε καθεστώς ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου και θα αποφύγουν την ποινική δίωξη.

Πηγή: www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση