Γ.Στουρνάρας: Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται Γ.Στουρνάρας: Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται

/
Ημερομηνία26 Νοέ 2013
/

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, το βράδυ της Δευτέρας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων. Σημείωσε, επίσης, πως αν άλλαζαν τώρα οι αντικειμένικές αξίες θα μειώνονταν στα βόρεια προάστια και θα αυξάνονταν σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών, τόνισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί από την τρόικα μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογίας ακινήτων, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων λέγοντας πως «είμαστε η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ που δεν είχε στην ουσία φόρο ακινήτων» και υποστήρισε πως «ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα».

«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται» είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων δεν στηρίζεται στις αντικειμενικές αξίες παρά μόνο ως προς την κατηγοριοποίηση των περιοχών.

Υποστήριξε δε πως εάν άλλαζαν τώρα οι αντικειμενικές αξίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τις μειώσει στα βόρεια προάστια και να τις αυξήσει σε περιοχές όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα.

Ως προς τους φόρους των επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας, είπε πως οι επιχειρήσεις πληρώνουν τώρα δίκαια, ενώ στο παρελθόν δεν κατέβαλαν όσα πραγματικά έπρεπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής είπε πως οι υπηρεσίες του υπουργείου επανδρώνονται με νέους ελεγκτές και εμφανίστηκε αισιόδοξος για απτά αποτελέσματα εντός διμήνου, ενώ τόνισε πως το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε επίσης ότι ο ίδιος διαφωνεί με τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης , γιατί θα δώσει πάλι λαβή για λαθρεμπόριο. Ωστόσο, δέχθηκε να υποβληθεί σχετικό αίτημα στην τρόικα, αφού αυτή η άποψη επικράτησε στην κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί μεταβατική περίοδο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός παραδέχτηκε επίσης, ότι οι πλειστηριασμοί είναι η μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται. Αυτή θα είναι κάτω από 300.000 ευρώ, όπως είπε, ενώ θα υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο. «Εμείς, πάντως, δεν δίνουμε έμφαση στο εισόδημα», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, προσπαθούμε να εισάγουμε τον θεσμό του συνεργαζόμενου δανειολήπτη, που ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ασχολήθηκε μόνο με αυτό το θέμα στο τελευταίο Eurogroup, καθώς η Ευρώπη δεν θέλει να επιτρέψει την νομιμοποίηση της κουλτούρας του «δεν πληρώνω» , ακόμη κι από αυτούς που μπορούν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε ότι θα κλείσουμε το δημοσιονομικό κενότου 2014, χωρίς μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, ούτε τώρα, ούτε και τον Ιούνιο. Μίλησε για κενό 1 δισ. ευρώ.

Για τις αμυντικές βιομηχανίες είπε ότι έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, ότι δεν θα κλείσουν, αλλά πρέπει να γίνουν βιώσιμες.

Για τις ομαδικές απολύσεις είπε ότι «δεν είμαστε τρελοί να θέλουμε να γίνουν απολύσεις», αλλά υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και «να αποφευχθούν φαινόμενα όπως της Πιρέλι και της Σόφτεξ που έκλεισαν τα εργοστάσιά τους, επειδή δεν μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το προσωπικό τους».

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο στις απολύσεις», είπε.

«Το 2014 θα είναι δύσκολο , αλλά καλύτερο από το 2013», προέβλεψε ο ο υπουργός Οικονομικών, που είπε ότι δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια τώρα.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου, με νέο Μνημόνιο,λέγοντας ότι «αν μας δώσουν δάνειο με επιτόκιο 2,5% που θα είναι πολύ χαμηλότερο από της αγοράς, θα το πάρουμε ευχαρίστως».

Ως προς το τι θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου, αν θα έρχεται εδώ τακτικά η τρόικα, είπε ότι «αυτό είναι δευτερεύον, από τη στιγμή που δεν θα έχουμε δεσμεύσεις».

«Ελπίζω να ζήσω το πάρτι που έζησαν τις προηγούμενες ημέρες η Ιρλανδία και η Ισπανία,» είπε.

Απαντώντας εξάλλου σε σχόλιο του Αλέκου Αλαβάνου, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι δεν φταίει η τρόικα που φτάσαμε ως εδώ . «Φταίει το ξερό μας το κεφάλι, οι ανεύθυνες πολιτικές που ακολουθήσαμε», είπε. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα διαπραγματευθεί «και με το διάβολο για το καλό της χώρας».

Πηγή www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση