Γ. Βρούτσης: Η μισθωτή εργασία “ζωντανεύει” ξανά

/
Ημερομηνία15 Δεκ 2014
/

Την άποψη ότι η μισθωτή εργασία «ζωντανεύει» ξανά, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, επ΄ αφαρμή της δημοσίευσης της έκθεσης του συστήματος “Εργάνη” για τη μισθωτή απασχόληση για το Νοέμβριο του 2014. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, “επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά ότι – ανεξάρτητα από τις εποχικές διακυμάνσεις – η αγορά εργασίας σταθεροποιήθηκε και έχει ήδη ξεκινήσει η σταθερή μείωση της ανεργίας.”

Ο Υπ. Εργασίας ανέφερε πως “σε ό,τι αφορά, τώρα, τα αποτελέσματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Νοέμβριο, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν αρνητικό – όπως συμβαίνει εξάλλου με όλους τους αντίστοιχους μήνες παρελθόντων ετών – και κυμάνθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, – 20.331 φέτος έναντι -17.214 το 2013.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ενδεκαμήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 και λόγω της συνολικής βελτίωσης των στοιχείων απασχόλησης τα δύο τελευταία χρόνια, οι συνολικές ροές μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζουν θετικό πλεόνασμα 99.956 θέσεων εργασίας, αποτελώντας – μαζί το περσινό «υψηλό» των 113.489 θέσεων εργασίας – τις καλύτερες επιδόσεις αντίστοιχων ενδεκάμηνων από το 2001 μέχρι σήμερα.”

Η εικόνα της συνολικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα της μισθωτής απασχόλησης αντανακλά και στην πορεία της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει την καθοδική του πορεία και το Σεπτέμβριο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένο κατά 2,3% ποσοστιαίες μονάδες από τον περσινό Σεπτέμβριο του 2013.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στους νέους, η βελτίωση είναι ακόμη πιο φανερή και εντυπωσιακή. Το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα για την κοινωνία μας έπεσε το Σεπτέμβριο στο 49,8% μειωμένο κατά 11,6 μονάδες σε σχέση με το υψηλό επίπεδο (61,4%) του Νοεμβρίου 2013.

Είναι προφανές ότι μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, η εικόνα της απασχόλησης γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα. Η σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας είναι μια πραγματικότητα, διαψεύδοντας έτσι όλους εκείνους που με μια καταστροφολογική ρητορεία προέβλεπαν ότι η ανεργία θα «σκαρφαλώσει» πάνω από τα επίπεδα του 30%, ότι θα καταρρεύσει ολοσχερώς η απασχόληση και άλλες τέτοιες εκφοβιστικές προφητείες.

Και πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι αυτή η βελτίωση δεν ήρθε τυχαία. Οφείλεται τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκτηση αναπτυξιακών ρυθμών – για πρώτη φορά ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια ύφεσης – όσο και στο συγκροτημένο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη της απασχόλησης.

Οφείλεται, όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στη σωρευτική επίδραση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουμε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει. Γιατί με αυτές ακριβώς τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, η αγορά εργασίας σήμερα έχει πλέον αποκτήσει δυναμική, θεσμούς και κανόνες λειτουργίας σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και το επόμενο διάστημα, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο εμφανή και εντυπωσιακά, καθώς θα επανεντάσσονται οι άνεργοι στην απασχόληση με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς.

Υπό μια προϋπόθεση όμως. Ότι θα επιμείνουμε με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα στην προσπάθειά μας για την ανάσχεση της ανεργίας. Με άλλα λόγια, δεν θα διακόψουμε αυτή τη νέα τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας και της χώρας με πειραματισμούς και πολιτικές ακροβασίες.”

Πηγή:capital.gr

Αφήστε μια απάντηση