Γιατί πρέπει να δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φορ. εισοδήματος

/
Ημερομηνία23 Ιούλ 2018
/

Κάθε χρόνο ζούμε τις ίδιες τραγελαφικές στιγμές όσον αφορά στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Είναι τόσο προβλέψιμα όλα τελικά. Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία, νέα φορολογικά έντυπα που αλλάζουν άρδην το τοπίο, πλήθος εγκυκλίων, διευκρινίσεις, οδηγίες, καθυστερήσεις στην έναρξη λειτουργίας των εφαρμογών, λάθη στα στοιχεία που αναρτούν διάφοροι φορείς, διορθώσεις στο «παρά πέντε», αναδρομικά, τροποποιητικές δηλώσεις, δελτία τύπου, ανακοινώσεις, τεχνικά προβλήματα, μια πλατφόρμα υποβολής που συχνά παραπαίει και κάποια στιγμή κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας δίνεται και μια αρχική παράταση, έτσι σαν άλλοθι για τα λάθη τους, σαν ένα ξεροκόμματο που πετιέται στα πόδια μας για να συνεχίσουμε την άοκνη προσπάθεια να ανέβει ο αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων στο σχετικό διάγραμμα της Α.Α.Δ.Ε.

 

Μέσα σε όλα αυτά ο λογιστής, εν μέσω πλείστων άλλων υποχρεώσεων, παλεύει ώστε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο του. Πώς να οργανώσεις την εργασία σου όταν σου καταστρέφουν κάθε έννοια προγραμματισμού; Ανήσυχος, αγχωμένος, ενεός μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή —τόσο τις εργάσιμες ημέρες, όσο και τα Σάββατα ή τις Κυριακές— μέχρι να διορθωθεί το οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα του συστήματος, αναμένεις χωρίς προφανείς απαντήσεις. Πώς να παραμείνεις νηφάλιος μέσα σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον; Πώς να αποφύγεις τα λάθη και τα πρόστιμα όταν σε κυνηγούν οι καταληκτικές ημερομηνίες και συνάμα δεν μπορείς να δουλέψεις λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος; Τι να πεις στους πελάτες που ρωτούν και ξαναρωτούν για την εκκαθάριση; Πόσες εργατοώρες χαμένες!

 

Μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί για μία ακόμη φορά. Οι βασικοί λόγοι που πρέπει να δοθεί νέα παράταση είναι γνωστοί κι έχουν ήδη επισημανθεί τόσο από τους απανταχού συλλογικούς φορείς μας, όσο και από το ίδιο το υπ. Οικονομικών στις 26.6.2018, «ότι εισήχθησαν σημαντικές αλλαγές με το νέο έντυπο Ε3, ότι το σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων άνοιξε περίπου δεκαπέντε ημέρες αργότερα από πέρυσι και ότι παρατηρήθηκαν ορισμένες καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες». Όμως, αυτές οι καθυστερήσεις που για κάποιους απλά παρατηρούνται και είναι δυο αράδες σε μια λιτή ανακοίνωση είναι εκείνες που μαζί με τα όλα τα υπόλοιπα διαλύουν την ψυχολογία και τα νεύρα μας και έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη του πολύτιμου χρόνου μας. Δεν γίνεται δουλειά έτσι, δεν μπορείς να τρέχεις να προλάβεις έχοντας βαρίδια στα πόδια.

 

Οι ευθύνες πρέπει να αναλαμβάνονται εκατέρωθεν. Φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε τα αυτονόητα και κάποιοι να μας αγνοούν επιδεικτικά. Αν κάποιος σηκώσει το δάκτυλο και μιλήσει για μεμψιμοιρία ,ας κοπιάσει να το συζητήσουμε με επιχειρήματα….

 

Πηγή: www.taxheaven.gr

Αφήστε μια απάντηση