Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις για 6 εκατ. φορολογούμενους

/
Ημερομηνία22 Ιούν 2016
/

Αυξημένες υποχρεώσεις για έξι εκατομμύρια φορολογούμενους επιφυλάσσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το υπουργείο Οικονομικών να κρατά μικρό καλάθι για το αν η υπέρβαση των 700 εκ ευρώ στα έσοδα που καταγράφεται για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, μπορεί να έχει συνέχεια.

Η επιτυχία των εσόδων για το πεντάμηνο οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ κυρίως στα τυποποιημένα τρόφιμα την εστίαση και μια σειρά υπηρεσιών.

Τα είδη αυτά χρεώνονταν το πρώτο πεντάμηνο του 2015 και επιβαρύνονταν με 13% ΦΠΑ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2016 η επιβάρυνση έφτασε το 23% ενώ από την αρχή του μήνα ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24%.

Ένα δεύτερο κομμάτι της αύξηση των εσόδων οφείλεται στην μεταχρονολόγηση πληρωμών λόγω αναβολών του δύσκολου 2015 που δεν επαναλήφθηκαν και το 2016.

Τώρα όμως οι θετικές εκπλήξεις τελειώνουν.

Από τον Ιούλιο, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αρχίσουν να έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου και της αλλαγής των φορολογικών συντελεστών.

Πάντως, ανεξάρτητα από το αν δοθεί τελικά παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, οι πληρωμές του φόρου ξεκινούν από τον Ιούλιο και κλιμακώνονται ως εξής :

  • Στο τέλος Ιουλίου, καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για το 2016. Η εξόφληση θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα εξοφληθεί στο τέλος του επόμενου μήνα, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.
  • Στο τέλος Αυγούστου περίπου 6,5 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφθούν τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών συστημάτων αφού μέχρι τότε θα έχει εκκαθαριστεί και ο – φουσκωμένος για περίπου 600.000 φορολογούμενους – ΕΝΦΙΑ. Από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων το δημόσιο θα βεβαιώσει ποσό φόρου 3,79 δις ευρώ από τα οποία θα πρέπει να προκύψουν καθαρά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.
  • Στο τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται νέος κύκλος φορολογικών υποχρεώσεων.

Θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και επιχειρήσεις, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και φυσικά όσοι βρίσκονται ακόμη σε ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, την μηναία δόση της ρύθμισής τους.

  • Στο τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ . Μετά τα μέσα του μήνα οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, θα μπορούν να κατεβάζουν από την σελίδα της ΓΓΠΣ, τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
  • Το τέλος Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο από υποχρεώσεις καθώς θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος και φυσικά – αν υπάρχει – και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.
  • Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Όσοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν την ρύθμιση των 100 δόσεων από πέρσι τον Μάιο και όσοι ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση των 12 μηνών το φόρο εισοδήματος του 2015, θα συνεχίζουν να πληρώνουν την μηνιαία δόση τους, μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές τους υποχρεώσεις.

 

Πηγή: www.e-forologia.gr

Αφήστε μια απάντηση