Ασφαλιστικό, συντάξεις και μισθοί, τα ανοιχτά μέτωπα του Υπ. Εργασίας

/
Ημερομηνία22 Ιαν 2015
/
”Ανοιχτά μέτωπα” αναμένεται να… κληρονομήσει η επόμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία από την πρώτη κιόλας ημέρα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, το ύψος των συντάξεων, αλλά και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος υπουργός Εργασίας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει άμεσα αν θα εφαρμόσει μια σειρά από νομοθετημένες υποχρεώσεις που επηρεάζουν το ύψος των συντάξεων, όπως ο νόμος 3863 για τη βασική σύνταξη και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ενώ θα πρέπει να διαπραγματευτεί με την τρόικα των δανειστών τις νέες παραμετρικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Και όλα αυτά, υπό το βάρος των συνεχώς διευρυνόμενων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά Ταμεία και ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει στο υψηλότερο σκαλοπάτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα συρτάρια του υπουργείου βρίσκονται ήδη, έτοιμα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, πριν από την κήρυξη των πρόωρων εκλογών και αφορούν την αύξηση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη οποιασδήποτε σύνταξης (20ετία), αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου μετά το 2019 κανείς να μη βγαίνει στη σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας του, καθώς και πάγωμα των κύριων συντάξεων έως το 2017.

Υπάρχουν όμως και βασικές παράμετροι του ασφαλιστικού που τίθενται υπό αμφισβήτηση, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες εφόσον αλλάξουν, ανατρέπουν το σύστημα με τη σημερινή του μορφή. Στο πεδίο των κύριων συντάξεων, ζητούμενο παραμένει εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος 3863 που ψηφίστηκε το 2010 και μεταξύ άλλων προβλέπει αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (βασική και αναλογική) για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Οι διοικήσεις των Ταμείων σύμφωνα με πληροφορίες, τηρούν στάση αναμονής, καθώς μια ενδεχόμενη αλλαγή στις διατάξεις του, θα επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος των συντάξεων. Μάλιστα, οι άτυπες οδηγίες προς τις αρμόδιες διευθύνσεις είναι να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους που επικοινωνούν με τα Ταμεία ότι αρχικώς θα δοθεί προσωρινή σύνταξη και στη συνέχεια, όταν το τοπίο ξεκαθαρίσει, θα αλλάξουν τα μηχανογραφικά συστήματα και θα υπολογιστεί εξαρχής η τελική παροχή.
Το υπερ-επικουρικό ταμείο των μισθωτών, ΕΤΕΑ αλλά και τα Ταμεία που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν θα ενταχθούν σε αυτό ή θα μετατραπούν σε επαγγελματικά, έως τα τέλη Μαρτίου, πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον τριμηνιαίο έλεγχο, εφόσον συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειμμα, κάτι που τουλάχιστον για το ΕΤΕΑ θεωρείται βέβαιο και ήδη έχει προεξοφληθεί στον προϋπολογισμό του, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποδεχθεί μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Εως το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα καταβληθούν τα εφάπαξ, χωρίς περικοπές, σε όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 31 Αυγούστου 2013. Οι επόμενοι στη λίστα αναμονής, δεν γνωρίζουν ούτε το ύψος της παροχής, ούτε το πότε θα τη λάβουν. Το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Φεβρουαρίου να θέσει σε εφαρμογή τον νέο μαθηματικό τύπο υπολογισμού του, που θα ορίσει και το μέγεθος της περικοπής.
ΕΚΑΣ – Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο επανεξέτασης των προνοιακών επιδομάτων, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τη μερική αντικατάστασή του από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) προς χαμηλοσυνταξιούχους. Μάλιστα, εντός του 2015, είχε προβλεφθεί η καθολική εφαρμογή του ΕΕΕ σε όλη τη χώρα, με στόχο να ωφεληθούν έως και 700 χιλιάδες πολίτες, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να αποφασίσει ποια επιδόματα θα κοπούν και ποια θα περιοριστούν, προκειμένου να εξευρεθεί το απαιτούμενο κονδύλι, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Στα εργασιακά, εκτός από το έτοιμο σχέδιο νόμου που αφορά σε αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα της υπογραφής της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2012 προβλέπει διατήρηση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους νεότερους, έως το 2017. Η ΓΣΕΕ ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς για την υπογραφή νέας Σύμβασης και διεκδικεί σημαντικές αυξήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους, στα 756 ευρώ. Η ισχύουσα Σύμβαση λήγει οριστικά τον Μάρτιο του 2015 και έως τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί το μέλλον των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση