Ασφαλιστικές δικλίδες για ανέργους και έσοδα Ασφαλιστικές δικλίδες για ανέργους και έσοδα

/
Ημερομηνία13 Ιαν 2014
/

Πέντε ασφαλιστικές διατάξεις -που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, μακροχρόνια ανέργους αλλά και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων- θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για να κλείσει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων.
Ασφαλιστικές δικλίδες για ανέργους και έσοδα

Την ίδια στιγμή ανοδική πορεία παρουσιάζουν τα έσοδα του ΙΚΑ και τον Δεκέμβριο, συνεχίζοντας μία τάση που είναι σε εξέλιξη από τον Οκτώβριο.

Οσον αφορά τον ΟΑΕΕ, δύο ρυθμίσεις έχουν ως στόχο την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, μπαίνει τέλος στη δυνατότητα ασφαλισμένων να «επιλέγουν» την υπαγωγή στο ΙΚΑ αντί για το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλλουν εισφορές για λιγότερες ημέρες ασφάλισης.

Οι «νέοι» ασφαλισμένοι μεταφέρονται στον ΟΑΕΕ σε περίπτωση που υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών τον μήνα.

Μία ακόμα ρύθμιση, η μηνιαία είσπραξη των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων του υπουργείου, με στόχο την οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, μια σειρά ρυθμίσεων διασφαλίζουν την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Ασφαλιστικές δικλίδες για ανέργους και έσοδα

Ειδικότερα, τόσο για τους μακροχρόνια ανέργους όσο και για άτομα με λίγες ημέρες εργασίας τον χρόνο παρατείνονται για έναν χρόνο οι ρυθμίσεις για τις παροχές ασθενείας σε είδος.

Λύση προωθείται και για τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, που είναι στην αναμονή για επανεξέταση από τις επιτροπές.

Η καταβολή των επιδομάτων παρατείνεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση και για όσους περιμένουν επανεξέταση από τις επιτροπές αναπηρίας. Στο «μέτωπο» των εσόδων, από τα στοιχεία προκύπτει πως τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένα κατά 10.86% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Μάλιστα όλο το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου παρατηρείται αύξηση των εσόδων του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας, τα οποία από το 2009 έως και το 2012 είχαν πτωτική πορεία.

Δίχτυ υπέρ ευπαθών ομάδων, μέτρα κατά εισφοροδιαφυγής

Mε ένα πακέτο ασφαλιστικών ρυθμίσεων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κλείνει μία σειρά ανοιχτών θεμάτων. Οι προωθούμενες διατάξεις, μεταξύ άλλων, αφορούν ελευθέρους επαγγελματίες, μακροχρόνια ανέργους αλλά και δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων. Ο στόχος είναι διπλός: Η αύξηση των εσόδων των Ταμείων (με τις ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ) αλλά και η στήριξη ευπαθών ομάδων (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι) που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν παροχές ασθενείας. Αναλυτικά οι πέντε διατάξεις που προωθεί ο υπουργός Εργασίας είναι οι εξής:

1 ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στον ΟΑΕΕ με κάτω από 25 ημέρες ασφάλισης

Υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για παράλληλη μισθωτή απασχόληση υπολειπόμενη των 25 ημερών ασφάλισης μηνιαίως.

Με βάση τη νομοθεσία οι «νέοι» ασφαλισμένοι υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων (όπως στην περίπτωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης στο ΙΚΑ και αυτοαπασχόλησης στον ΟΑΕΕ) μπορούν να επιλέξουν την υποχρεωτική ασφάλιση ενός από τους φορείς αυτούς.

Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως μεγάλος αριθμός όσων επιλέγουν την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ (ως μισθωτοί) πραγματοποιούν λίγες ημέρες ασφάλισης τον μήνα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, στον οποίο υποχρεωτικά ασφαλίζονται ολόκληρο τον μήνα ασκώντας κατά κύρια δραστηριότητα ελεύθερο επάγγελμα.

Με την προτεινόμενη διάταξη αλλάζει η διαδικασία αυτή, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του ΟΑΕΕ. Σημειώνεται πως με βάση τη νομοθεσία οι «νέοι» ασφαλισμένοι (που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993), εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων του ενός φορέων, μπορούν να επιλέξουν την υπαγωγή σε μόνο ένα ταμείο κύριας ασφάλισης.

2 ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
Ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015

Παροχές ασθενείας σε μακροχρόνια ανέργους.

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 η διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις -σύμφωνα με τον Ν. 2768/1999- αφορούν μακροχρόνια ανέργους από 30 έως 55 ετών που έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα 600 ημέρες εργασίας.

Το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά εκατό ημέρες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι το 54ο έτος.

3 ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Καταβολή εισφορών κάθε μήνα αντί για κάθε δίμηνο

Μηνιαία καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ. Μέχρι τώρα οι εισφορές καταβάλλονταν κάθε δίμηνο, ωστόσο η διαδικασία αλλάζει.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του τρόπου είσπραξης των εισφορών. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης της διάταξης.

4 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Παρατείνονται για έναν χρόνο οι παροχές ασθενείας σε είδος

Παροχές ασθενείας σε είδος για όσους έχουν λίγες ημέρες ασφάλισης.

Παρατείνεται για ακόμα ένα έτος -δηλαδή από 1ης Μαρτίου 2014 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015- η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα μέλη οικογενειών αυτών να δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσουν 50 ημέρες ασφάλισης (και όχι 100 ημέρες).

5 ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Θα συνεχιστεί η χορήγηση όπου εκκρεμούν επανεξετάσεις

Δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων. Παρατείνεται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου η χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε όσες περιπτώσεις εκκρεμεί η επανεξέτασή τους.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο -αν συνεχιστεί η απεργία- να δοθεί νέα δίμηνη παράταση για όσους περιμένουν να επανεξεταστούν για τις αναπηρικές συντάξεις.

Τα πρόστιμα απέδωσαν

Οσον αφορά τα οικονομικά του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας τα έσοδα τον Δεκέμβριο ήταν αυξημένα κατά 10,86%.

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες γι’ αυτήν την εξέλιξη: Η εντατικοποίηση των ελέγχων και η επιβολή αυστηρών προστίμων στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο είναι πλέον 10.550 ευρώ και, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του προγράμματος «Εργάνη», η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αύξηση των θέσεων εργασίας που δηλώνονται.

Η δήλωση του υπουργού

Με δηλώσεις του στην «Οικονομία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει πως «τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013, τα έσοδα του ΙΚΑ αυξήθηκαν ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Δεν πρόκειται για μια τυχαία και συγκυριακή εξέλιξη. Αντίθετα, αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα τόσο του εκτεταμένου “νοικοκυρέματος” και της οργανωμένης προσπάθειάς μας για την ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και των θετικών τάσεων της μισθωτής απασχόλησης τους τελευταίους μήνες. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτή η θετική εικόνα να συνεχιστεί και το 2014.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση