Αποδεικτικό υποβολής φορολογικών δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. – Να καταργηθεί άμεσα η υποχρέωση υποβολής
Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Οι πολιτικοί μας ταγοί εδώ και χρόνια ευαγγελίζονται εκτός των άλλων και την κατάργηση της γραφειοκρατίας που αποτελεί μία μάστιγα που ταλανίζει αυτό τον τόπο από την εποχή της τουρκοκρατίας! Όμως, εν έτει 2015 ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την πάταξη αυτού του νοσηρού φαινομένου που αποτελεί -μαζί με άλλους παράγοντες- τροχοπέδη τόσο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όσο και στη βελτίωση πολλών συνθηκών και εκφάνσεων της ζωής και της καθημερινότητάς μας.
Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ακούγεται μεν πολύ ωραία σαν ιδέα, αλλά με την υπάρχουσα νοοτροπία, τις υποδομές και την αντίληψη των ανθρώπων που ηγούνται, φαντάζει πέρα για πέρα ουτοπική. Και ενώ το τέρας της γραφειοκρατίας παραμένει σχεδόν αλώβητο -αφού έχει δεχθεί ελάχιστα χτυπήματα-, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και η δίδυμη αδελφή της που δεν είναι άλλη από την ηλεκτρονική γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί εξίσου πολίτες και επαγγελματίες.
Παρόλο που αναφορικά με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών έχουν γίνει κάποια δειλά βήματα, εντούτοις παραμένουν πολλά προβλήματα σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν σε διάφορα υπουργεία τα οποία δεν συνεννοούνται μεταξύ τους και πετούν το μπαλάκι στους πολίτες προκειμένου να κάνουν τη δύσκολη δουλειά, διαλαλώντας έτσι την ανεπάρκειά τους! Ο κάθε οργανισμός, το κάθε υπουργείο και άλλοι φορείς του Δημοσίου στην προσπάθειά τους να μηχανογραφήσουν τις υπηρεσίες τους, προχώρησαν από χρόνια στη διαμόρφωση μηχανογραφικών συστημάτων τα οποία χωρίς καμία μελλοντική πρόβλεψη λειτουργούν αυτόνομα χωρίς δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας αχταρμάς πληροφοριακών συστημάτων που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Βλέπετε, δεν υπήρχε ποτέ συντονισμός από κάποιον κεντρικό φορέα που θα επέβλεπε όλη αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν όλες οι Δημόσιες υπηρεσίες μεταξύ τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι από πολύ παλιά η περίφημη φράση “από τον Άννα στον Καϊάφα” αντικατόπτριζε όσα γίνονταν στο απύθμενο και συνάμα γιγαντωμένο και νωθρό ελληνικό Δημόσιο. Δυστυχώς το κακό είναι ότι εξακολουθούμε να βιώνουμε τα ίδια με παλαιότερες εποχές.
Το θέμα που έχει ανακύψει τελευταία και αφορά για πολλοστή φορά στο ΓΕΜΗ, είναι η απίθανη υποχρέωση που σκαρφίστηκαν κάποιοι εξελιγμένοι νόες που κάθονται αναπαυτικά σε υπουργικούς θώκους και δεν είναι άλλη από την υποβολή του αποδεικτικού της επιτυχούς υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Η Κ.Υ.Α. είναι γνωστή σε όλους πλέον και η επίμαχη παράγραφος του άρθρου 5 αυτής έχει ως ακολούθως:
Επιπλέον των παραπάνω ορίζεται ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στο Γ.Ε.ΜΗ. στοιχείο για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών. Η καταχώριση του στοιχείου αυτού θα γίνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπόχρεο με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών του στοιχείου δ. της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου 2.
Δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο για τον οποίο χρειάζεται το ΓΕΜΗ να έχει στο αρχείο του το αποδεικτικό υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Με την ίδια λογική αύριο μπορεί να εκδοθεί μία άλλη Κ.Υ.Α. που να μας υποχρεώνει να υποβάλλουμε και το αποδεικτικό πληρωμής των εκκαθαριστικών λογαριασμών της Δ.Ε.Η. Αλλά ας προχωρήσω λίγο τη σκέψη μου. Αν υποθέσουμε ότι για κάποιους λόγους το χρειάζεται, τότε ας βρει τον τρόπο να το αντλήσει από το Taxis, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, αφού προηγουμένως συνεννοηθεί με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωμένοι οι επιχειρηματίες να υποβάλουν σε μία υπηρεσία του Δημοσίου δικαιολογητικά κ.λπ. που έχουν ήδη υποβληθεί σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου και μάλιστα ηλεκτρονικά. Βέβαια, περνάει σε όλους μας η σκέψη ότι αυτή η υποχρέωση τέθηκε από το ΓΕΜΗ προκειμένου να καταβάλουν οι επιχειρήσεις και πάλι τον οβολό τους και για κανέναν άλλο λόγο. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος σατανικό μυαλό για να αντιληφθεί το μέγεθος της υποκρισίας ορισμένων.
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους ιθύνοντες είναι ότι αυτή η υποχρέωση πρέπει να καταργηθεί άμεσα. Μεσοβέζικες λύσεις επ΄αυτού δεν υπάρχουν. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω τίνος υποχρέωση είναι η υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού (των λογιστών ή των ίδιων των επιχειρηματιών, αυτή είναι μια συζήτηση που δεν αφορά το εν λόγω θέμα), γιατί το ζητούμενο είναι η άμεση κατάργηση της υποχρέωσης αυτής που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην αγορά.
Συνεπώς, ας μην αναλώνουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με το ποιος είναι υπόχρεος στην υποβολή ή όχι (λογιστής ή επιχειρηματίας) ή αν θα πρέπει να αμειβόμαστε ως λογιστές αν ολοκληρώσουμε αυτή την υποχρέωση, κ.λπ., αν θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των εν λόγω δικαιολογητικών, κ.λπ., αλλά ας επικεντρωθούμε στην ουσία του θέματος που κατά την ταπεινή μου άποψη είναι η άμεση κατάργηση αυτής της παρανοϊκής υποχρέωσης. Το ΓΕΜΗ ας βρει τον τρόπο να αντλήσει όσα δικαιολογητικά χρειάζεται από άλλες υπηρεσίες κι ας μας αφήσει επιτέλους ήσυχους. Αρκετά έχουμε επωμιστεί.
Πηγή: Taxheaven