Απασφαλίζει το… ασφαλιστικό

/
Ημερομηνία21 Σεπ 2015
/

Ανάσα… δεν θα προλάβει να πάρει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τα μνημονιακά καθήκοντά της όσον αφορά το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό.

Μετά το νέο Υπουργό Οικονομικών, ο νέος υπουργός Εργασίας θα έχει το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας μέχρι τέλος του 2015.

Πρώτα απ΄ όλα ο νέος ένοικος της οδού Σταδίου 29 θα πρέπει να βρει με ποιον τρόπο θα περικόψει 450 εκατ. ευρώ (-1,5%) σε μόλις… τέσσερις μήνες από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο για το 2015.

Εξάλλου, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, οπότε πρέπει το ΥΠΟΙΚ να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, θα πρέπει ο νέος Υπ. Εργασίας να σκιαγραφήσει από πού θα περικόψει κατά… 1,8 δισ. ευρώ (-5,8%) και πάλι τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Στο μεσοδιάστημα, ο ίδιος Υπουργός θα πρέπει:

* Να εκδώσει άμεσα εφαρμοστικές αποφάσεις και εγκυκλίους για το πακέτο μέτρων που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή στις 13 Αυγούστου. Στο επίκεντρο βρίσκονται να νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, η ενσωμάτωση 11 επικουρικών ταμείων και κλάδων στο ΕΤΕΑ και ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Γρίφο ακόμα αποτελεί τι θα συμβεί με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ. Το μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα ισοδύναμων μέτρων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αναμένεται να προκύψει μείωση έως 14% (-350 εκατ. ευρώ) στις επικουρικές συντάξεις.

* Να προετοιμάσει, στη βάση του πορίσματος το οποίο θα παραδώσει η 12μελής Επιτροπή Σοφών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, την ελληνική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό προκειμένου να θεσπιστεί αυτό μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σε συμφωνία -φυσικά- με τους δανειστές.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Σοφών προβλέπει τη μερική ή ολική αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών από φόρους με βάση το πραγματική εισόδημα και την περιουσία υπέρ του Ασφαλιστικού, την παροχή μίας προνοιακής σύνταξης στα 411 ευρώ και την παροχή μίας συμπληρωματικής επικουρικής σύνταξης (σε όσους λαμβάνουν την κατώτατη –κύρια σύνταξη) και μιας προαιρετικής ιδιωτικής σύνταξης.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει, πάντως, σταδιακή κατάργηση της κατ’ εξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης ορισμένων ταμείων, την άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση των εισφορών προς τον ΟΓΑ.

* Να προχωρήσει αμέσως μετά, στην προετοιμασία άλλου ενός πακέτου μέτρου μέτρων το οποίο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2015. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ενοποίηση των ταμείων υπό τη σκέπη του ΙΚΑ και η ενσωμάτωση της είσπραξης των εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

  1. Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις που εκκρεμούν αφορούν:

Τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2022, βάσει των προβλέψεων του νόμου 4336/2015.

Με την ίδια εγκύκλιο θα ξεκαθαρίζεται πώς θα εφαρμοστεί το επιπλέον ποσοστό μείωσης για την πρόωρη σύνταξη γήρατος (επιπλέον ποινή 10% μέχρι τη συμπλήρωση του νέου ορίου ηλικίας για πλήρη σύνταξη) και θα προσδιορίζονται όλες οι ομάδες ασφαλισμένων που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και των γονέων με ανίκανα τέκνα.

Την ένταξη έντεκα επικουρικών ταμείων και κλάδων στο ΕΤΕΑ.

Τη λήψη μόνο του οργανικού ποσού σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά (έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους) και παροχή διευκρινήσεων του νόμου 3863 /2010 για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα.

  1. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις παρακάτω αλλαγές:

Στο συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε παραμετρικές βελτιώσεις για την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών .

Στη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, μεταξύ άλλων με μετάβαση από το ονομαστικό στο πραγματικό εισόδημα .

Στην κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και η εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ).

Στην κατάργηση -από την 31η Οκτωβρίου 2015- όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων (σ.σ. φόρων υπέρ τρίτων) και την αντιστάθμισή τους με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων.

Στη σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ’ αναλογία ( pro rata ).

Στη σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (EKAΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016.

Στην αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 (σ.σ. ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας) ή εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στον προσδιορισμό ισοδύναμων μέτρων για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012.

Στην κατάργηση των τροποποιήσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα που εισήγαγαν οι νόμοι 4325/2015 και 4331/2015.

  1. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η νέα κυβέρνηση πρέπει να τρέξει τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις:

Την ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα.

Την εφαρμογή κεντρικού μητρώου συνεισφερόντων και θα δημιουργία κοινών υπηρεσιών .

Την έγκριση προγράμματος για τη δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

Την εκκίνηση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της δήλωσης, της πληρωμής και της είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση πριν από τα τέλη του 2017.

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση