Αν. Καλλιτσαντσης :Ανάπτυξη μόνο με τον ιδιωτικό τομέαΑν. Καλλιτσαντσης :Ανάπτυξη μόνο με τον ιδιωτικό τομέα

/
Ημερομηνία16 Ιαν 2014
/

Στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα τη “χρηματοδότηση των επιχειρήσεων” εκπρόσωποι υγιών και δυναμικών επιχειρήσεων παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και την αποκατάσταση της ρευστότητας. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στους τρόπους που χρησιμοποίησαν για την εξεύρεση χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου” “η οικονομία μας να μείνει για χρόνια κολλημένη στον πάτο” ζήτησε μεταξύ άλλων την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που “θα ανοίξουν τις αγορές στον ανταγωνισμό και θα περιορίσουν το κράτος”.

Οραμα
Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης υπογραμμίζοντας ότι “δεν υπάρχει από τον πολιτικό κόσμο σαφές όραμα για την επόμενη μέρα” επισήμανε ότι η οικονομία μπορεί να μπει μόνο με τον ιδιωτικό τομέα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις ζητούν μεταξύ άλλων “χαμηλό οικονομικό και πολιτικό κίνδυνο, επαρκείς πηγές χρηματοδότησης, σαφές και εφαρμόσιμο θεσμικό πλαίσιο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό”.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις των τραπεζών, εστιάζοντας στην “ανάγκη εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου δανείων, ώστε να πάψουν να συντηρούνται εν ζωή επιχειρήσεις – ζόμπι, μειώνοντας τη διαθέσιμη ρευστότητα και επιβαρύνοντας το κόστος των επιχειρήσεων που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο”. Ο κ. Καλλιτσάντσης παρατήρησε επίσης τη βελτίωση του δημοσιονομικού σκέλους.

Ανάκαμψη
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικών του Ομίλου “Μυτιληναίος” Χρήστος Γαβαλάς επισήμανε με τη σειρά του: “Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσουν να συμβάλλουν αυτές στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας”, ενώ στο πρόβλημα της χρηματοδότησης, ο κ. Γαβαλάς έφερε το παράδειγμα του ομίλου του με τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων και τα ομολογιακά δάνεια.

Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας APIVITA Νίκος Κουτσιανάς έδειξε ως δρόμους για την επανεκκίνηση της οικονομίας την “εθνική συνεννόηση, την καθιέρωση στρατηγικών στόχων και την εκπόνηση πενταετούς πλάνου ανάπτυξης”.

Πηγή :ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση