Αναζητούνται έσοδα πάνω από 1,2 δισ. για το Ασφαλιστικό
Νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις προκειμένου να «καλυφθούν» οι αποκλίσεις που καταγράφονται έναντι των προβλέψεων οι οποίες είχαν τεθεί για φέτος και, παράλληλα, να «πιαστούν» οι στόχοι του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής για το 2014, προδιαγράφουν το δημοσιονομικό κενό -άνω του 1,2 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση- και οι επικείμενες μειώσεις των εισφορών σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες που επιβάλλει το Μνημόνιο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», όσοι στόχοι δεν «πιάστηκαν» φέτος για τα Ταμεία «μεταφέρονται», καθ’ υπόδειξιν των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, στο 2014.
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΚΕΝΑ
1. Μείωση κατά 1,8 δισ. της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία (από 13,310 δισ. στα 11,416 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο). Η κρατική επιχορήγηση φέτος κινείται εντός του στόχου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «έναντι του 83,3%, στο δεκάμηνο έχει δοθεί το 82,9% με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων». Δεν έχει υπολογιστεί, ωστόσο, το κόστος των συντάξεων που λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής (έως και δύο έτη με διαδοχική ασφάλιση) δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από τα Ταμεία, ενώ ο ΟΑΕΕ έλαβε «έξτρα» χρηματοδότηση (1,3 δισ. αντί των 800 εκατ. ευρώ).
2. Ενεργοποίηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις (μη επιχορηγούμενες από το κράτος) επικουρικές συντάξεις (όπως και στα εφάπαξ) με βάση το άρθρο 42 του ν. 4052/11 που προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των συντάξεων έτσι ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα. Η μέση μείωση, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα είναι της τάξης του 6%.
3. Μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΟΑΕΕ (διεύρυνση ασφαλιστικής βάσης, κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις του ΤΕΒΕ) καθώς δεν επιβλήθηκε η εισφορά επί του τζίρου από την οποία το Ταμείο Αλληλεγγύης είχε προβλέψει έσοδα 150 εκατ. ευρώ για φέτος και 450 εκατ. ευρώ για το 2014 (συνολικά αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για 600 εκατ. ευρώ).
4. Εσοδα 1 δισ. ευρώ (631 εκατ. ευρώ το 2013 και 328 εκατ. ευρώ το 2014) έχουν προβλεφθεί από την εφαρμογή του νόμου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη που, όμως, χρειάζεται βάθος χρόνου για να αποδώσει, όπως τονίζουν στην «Η» στελέχη των Ταμείων.
5. Εσοδα 609 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του πλαφόν των αποδοχών για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών (ούτε τα μισά δεν έχουν μπει στο ΙΚΑ λόγω των μειώσεων των μισθών και των συνταξιοδοτήσεων των μεγαλύτερων σε ηλικία – παλαιών ασφαλισμένων).
ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει στο «μέτωπο» των εσόδων από τις εισφορές καθώς πέρα από τις οφειλές (που δεν ρυθμίζονται) προβλέπονται μειώσεις εισφορών σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες. Ως «αντίβαρο» το υπουργείο βάζει τον περιορισμό των αδήλωτων και ανασφάλιστων εργαζομένων με πρόβλεψη (του Μεσοπρόθεσμου ) εσόδων 977 εκατ. ευρώ έως το 2016 (197 το 2014, 296 εκατ. ευρώ το 2015, 484 εκατ. ευρώ το 2016). Οφελος 114 εκατ. ευρώ θα έχουν τα Ταμεία από την καταβολή ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι πάνω από 65 ετών από 1/1/2014.
Πηγή :Ημερησία