Αλλαγή φορολογικών κανόνων παγκοσμίως συστήνει ο ΟΟΣΑ
ΤΗΝ ανάγκη αναμόρφωσης των διεθνών κανόνων φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις φροντίζουν να «αποφύγουν» φόρους αρκετών δισ. ευρώ, υπογράμμισε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο διεθνής οργανισμός υποστήριξε ότι πολλές πολυεθνικές εταιρίες ανακοινώνουν τεράστια κέρδη από τις μονάδες τους σε χώρες ανά την υφήλιο, τα οποία είτε δεν φορολογούνται κανονικά είτε δεν φορολογούνται καθόλου. Μάλιστα αυτό συνεχίζει να συμβαίνει παρά το γεγονός ότι στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν μειωθεί σημαντικά οι ανώτατοι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Κατά τον διεθνή οργανισμό ο μέσος φορολογικός συντελεστής έχει υποχωρήσει στο 25,4% το 2011 από 32,6% που ήταν το 2000. Παρά, όμως, αυτή τη μείωση, πολλές είναι οι εταιρίες που χρησιμοποιούν «παραθυράκια» στους νόμους που ισχύουν, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς τα ποσά που καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές.
«Εάν είσαι πολυεθνική εταιρία έχεις τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας νομότυπα μέσα, να μειώσεις κάθετα τους φόρους σου. Αυτό συμβαίνει απλούστατα γιατί οι κανόνες που ισχύουν είναι απόλυτα ξεπερασμένοι», τόνισε ο Πασκάλ Σεντ Αμάνς, επικεφαλής της μονάδας φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τον Αμάνς, «αντίθετα μια “απλή” εταιρία που δραστηριοποιείται μόνο στην εγχώρια αγορά της αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και εξαιτίας της φοροδιαφυγής των “μεγάλων” χάνει τεράστιο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της». Το κορυφαίο στέλεχος του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η αλλαγή στην παγκόσμια φορολογική νομοθεσία μπορεί να επέλθει με γρήγορους ρυθμούς εάν υπάρχει η αντίστοιχη «επιθυμία» από τα κράτη-μέλη του και παράλληλα καλεί τους G20 (οι οποίοι συνεδριάζουν 15-16 Φεβρουαρίου στη Μόσχα) να αναλάβουν δράση για το όλο ζήτημα. «Η λύση είναι να υπάρξουν προτάσεις οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν με ταχύτητα και να αντικαταστήσουν τις σχεδόν 3.000 διμερείς συμφωνίες που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι εάν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική στήριξη ο χρόνος που θα χρειαστεί για την αλλαγή θα είναι το πολύ τρία χρόνια», υπογράμμισε ο Αμάνς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ καταφθάνει σε μία περίοδο που αρκετές χώρες ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρίες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κλασική είναι η περίπτωση των Starbucks, Apple, Google και Amazon, οι οποίες βρίσκονται υπό εξονυχιστική έρευνα στη Βρετανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν αποφύγει να καταβάλουν τους πραγματικούς φόρους που τους αναλογούν.
Πηγή: www.express.gr