Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει η ΕΚΤ κατάργηση του 500ευρου

/
Ημερομηνία27 Απρ 2016
/

Μία τέτοια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα αύξανε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της Ευρωτράπεζας με το Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.
Ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου, ενδέχεται να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων που γίνονται γύρω από το θέμα.

Μία τέτοια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα αύξανε περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις της Ευρωτράπεζας με το Βερολίνο. Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν υπέρμαχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ επειδή είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000μαρκο και γιατί οι Γερμανοί κατά παράδοση προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά και όχι με πλαστικό χρήμα.

Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει τελικά υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μία μακρά μεταβατική περίοδο.

Τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, είπε στο Reuters δεύτερη πηγή.
Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.

Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά αντιθέτως θα παραβιάσει ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει από το 2018 να τυπώνει και να δίνει στην κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, το οποίο όμως θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται επ’ άπειρον για συναλλαγές.

Μια παρόμοια πρακτική είχε υιοθετήσει η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.
Πηγή: www.skai.gr

Αφήστε μια απάντηση