Ακίνητα: Ερχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογίζεται

/
Ημερομηνία05 Ιαν 2016
/

Σε μια… περίεργη εξαγγελία που προκαλεί νέα σύγχυση σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ, προχώρησε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο κ. Αλεξιάδης αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος αυτών, αλλά και ποιες περιοχές θα αφορά.
Μάλιστα, οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο, χωρίς να επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο φόρος ακινήτων του 2016 θα χτιστεί από το μηδέν. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως η μετατόπιση των βαρών θα γίνει στους… έχοντες. Ο νέος φόρος θα λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο την περιουσιακή αλλά και την εισοδηματική κατάσταση των υπόχρεων.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να θεσπιστεί ένας ΕΝΦΙΑ στα πρότυπα του… ΦΑΠ, του φόρου που ίσχυε για την μεγάλη ακίνητη περιουσία δηλαδή. Να φορολογείται το σύνολο της περουσίας και να προβλεφθεί ένα μικρό αφορολόγητο για τους ιδιοκτήτες μικρών και φθηνών ακινήτων

Αυτό συνεπάγεται μετακίνηση των βαρών στις μεγαλύτερες και ακριβότερες περιουσίες ώστε να παραμείνει ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ στα έσοδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θα προβλέπουν μειώσεις στις περισσότερες περιοχές, αλλά και αυξήσεις σε άλλες.

Πηγή: www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση