Έρχονται 50 μερεμέτια στο φόρο εισοδήματος Έρχονται 50 μερεμέτια στο φόρο εισοδήματος

/
Ημερομηνία12 Νοέ 2013
/

Ακόμη δεν ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και αρχίζουν τα μερεμέτια από το υπουργείο Οικονομικών. Ο νέος ΚΦΕ ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί μια τομής το φορολογικό σύστημα όσον αφορά στην απλοποίηση και τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι έχει πολλές νομοτεχνικές ατέλειες αλλά και ατέλειες ουσίας οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθούν στη βουλή διατάξεις με τις οποίες επέρχονται περισσότερες από 50 διορθώσεις στο κείμενο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα διορθώσεων και παρεμβάσεων που θα γίνουν στο κείμενο του νέου ΚΦΕ είναι:
-η αποσαφήνιση του ποιοι αγρότες θα πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και ποιοι όχι. Με βάση την υφιστάμενη διατύπωση του νέου ΚΦΕ αλλά και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος θα πρέπει αν τηρούν βιβλία καθώς ο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος έχει καταργηθεί μαζί με τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

-η αποσαφήνιση του ποιοι επενδυτές στο χρηματιστήριο θα πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να καταβάλουν φόρο επιχειρηματικών κερδών για τα κέρδη που πραγματοποιούν στο χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι με βάση την υφιστάμενη διατύπωση της διάταξης για το τι θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα, στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν και όσοι πραγματοποιούν τρείς ή περισσότερες συναλλαγές μέσα σε ένα εξάμηνο σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Επίσης, στο κείμενο των διορθώσεων θα υπάρχει μια πολύ μακριά λίστα νομοτεχνικών παρεμβάσεων προκειμένου να αρθούν ασάφειες και αντικρουόμενες ερμηνείες. Σημειώνεται ότι με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος επήλθαν μια σειρά από αλλαγές όπως:

-η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα.
-θεωρείται τεκμήριο η αγορά επιχείρησης και εταιρικών μεριδίων
-αίρονται οι περιορισμοί για την αγορά ή μίσθωση οχημάτων από τις επιχειρήσεις.
-θεσπίζεται φόρος υπεραξίας από ακίνητα και μετοχές
-αυξάνεται από το 10% στο 11% ο φορολογικός συντελεστής για το εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ.

Πηγή : capital

Αφήστε μια απάντηση