Έρχονται επιβαρύνσεις σε κληρονομιές, γονικές παροχές

/
Ημερομηνία23 Σεπ 2015
/

Παράθυρο για φθηνότερες γονικές παροχές και δωρεές θα έχουν, όπως δείχνουν τα πράγματα, έως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι. Στο μνημόνιο που η εφαρμογή του ξεκινά άμεσα με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης προβλέπεται ξεκάθαρα η αλλαγή στη φορολογία των κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να εξασφαλιστούν έσοδα για το δημόσιο ταμείο.

 

Το σημερινό φορολογικό καθεστώς στη φορολογία κεφαλαίου θεωρείται από τους τροϊκανούς  ως εξαιρετικά χαριστικό για τους φορολογούμενους καθώς τα ποσά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι είναι λόγω των υψηλών αφορολόγητων ορίων και των χαμηλών συντελεστών στις σχετικές κλίμακες. Μάλιστα, δεδομένη θεωρούν οι δανειστές την παρέμβαση στις κλίμακες και λόγω της επικείμενης μείωσης των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα που αποτελούν και τη βάση για τον υπολογισμό των σχετικών φόρων, καθώς  αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές χωρίς να μειωθούν τα αφορολόγητα όρια και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές τότε θα υπάρξει μείωση των φορολογικών εσόδων.

 

Στο στόχαστρο της τρόικας έχει μπει κυρίως η πρώτη κλίμακα των κληρονομιών και γονικών παροχών. Το αφορολόγητο όριο στην κλίμακα αυτή είναι 150.000 ευρώ και στο δεύτερο φορολογικό κλιμάκιο των επιπλέον 150.000 ευρώ αξίας, ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 1% Αυτό σημαίνει ότι για μεταβιβαζόμενη αξία περιουσία 300.000 ευρώ, ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια κλίμακα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής είναι 10% που σημαίνει ότι η μεταβίβαση πολύ μεγάλων περιουσιών φορολογείται με αυτόν τον συντελεστή.

 

Στο στόχαστρο των τροϊκανών έχουν μπει και τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Το αφορολόγητο όριο είναι σήμερα 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα. Για παράδειγμα, ο έγγαμος με δυο παιδιά δεν καταβάλει φόρο εφόσον αποκτήσει πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης μειώθηκε δραστικά στα τέλη του 2013 από 8-10% σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η τελευταία είναι υψηλότερη.

 

Πηγή: Capital.gr

Αφήστε μια απάντηση