Έρχεται η νέα εφορία

/
Ημερομηνία26 Φεβ 2016
/

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα έχουν αποτύχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός για τη νέα ανεξάρτητη φορολογική αρχή που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο και αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη ορίστηκε ομάδα εργασίας η οποία θα συντάξει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ο νέος ανεξάρτητος φορολογικός μηχανισμός.

Ο νέος φορέας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– θα είναι διοικητικά και λειτουργικά πλήρως ανεξάρτητος από τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, δηλαδή δεν θα ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
– θα έχει πλήρη αυτονομία τόσο όσον αφορά στην μισθολογική πολιτική που θα ακολουθεί για τα στελέχη της όσο και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της, προκειμένου να επιτυγχάνονται με μεγαλύτερη ευελιξία οι στόχοι

– θα διοικείται από διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος θα λογοδοτεί σε διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από πρόσωπα εγνωσμένης αξίας που έχουν διακριθεί στους τομείς τους καθώς και από Έλληνες και πιθανόν και ξένους τεχνοκράτες επί των φορολογικών
– η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντα συμβούλου θα είναι πολυετής ενώ θα λογοδοτούν μόνο στη Βουλή και επί συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών στόχων

Η δημιουργία πλήρως αυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας είναι το αποτέλεσμα της αποτυχία της ημιανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο να αφεθεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Και μόνο το γεγονός ότι η ελάχιστη θητεία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ήταν πέντε χρόνια, αλλά από την δημιουργία της γραμματείας στις αρχές του 2013 έχουν ήδη αλλάξει τρεις γραμματείς δείχνει και το πόσο ανεξάρτητη ήταν.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα έχουν αποτύχει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, θεωρούν ότι από τις πολιτικές παρεμβάσεις ωφελούνται κυρίως μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής δημιουργώντας ένα αίσθημα αδικίας στο σύνολο των φορολογούμενων.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν τα κρατικά έσοδα και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους μέσω υψηλότερων φορολογικών συντελεστών.

 

 

Πηγή: www.forologikanea.gr

Αφήστε μια απάντηση