Έρχεται “εξορθολογισμός” φορολογικών κινήτρων επενδύσεων

/
Ημερομηνία02 Ιούλ 2013
/

Διορία έως τον Σεπτέμβριο δίνει η τρόικα για «εξορθολογισμό» των φορολογικών κινήτρων, ακόμη και αυτών που έχουν θεσπιστεί για επενδύσεις, σύμφωνα με σχέδιο του μνημονίου που  γίνεται και πάλι από σήμερα αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σχέδιο,  θα πρέπει να κωδικοποιηθούν, αλλά και να ποσοτικοποιηθεί το κόστος τους,  εισάγοντας όρο  για έλεγχο απώλειας εσόδων από τον προϋπολογισμό του 2014 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο που έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί αναφέρεται ότι για τη βελτίωση της διαφάνειας και τη βελτίωση του φορολογικού ελέγχου, η κυβέρνηση θα εξορθολογίσει τα υπάρχοντα φορολογικά κίνητρα (τα οποία προβλέπονται σε όλα τα νομικά κείμενα που ισχύουν σήμερα). Τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να ενοποιηθούν στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέσω τροπολογίας (καθώς η τρόικα θέλει ο Κώδικας να έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα είναι δύσκολο τεχνικά).

Όπως αναφέρεται,  θα υπάρξει με την τροπολογία αντικατάσταση σε όλα τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα με σταθερές και ενιαίες διατάξεις όπως φορολογικές ελαφρύνσεις  για επενδύσεις, εμπροσθοβαρείς φοροαπαλλαγές αλλά και  ταχύτερες αποσβέσεις. Αναφορά γίνεται επίσης για ενοποίηση διατάξεων περί συγχωνεύσεων.

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την τροπολογία, να  ποσοτικοποιηθούν τα φορολογικά κίνητρα που θα παρέχονται εφεξής και να τα καταγράψει ως κονδύλια του προϋπολογισμού αρχής γενομένης από το 2014 για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά  και του «ελέγχου απώλειες εσόδων». Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αν οι διατάξεις αυτές παραμείνουν στην ίδια μορφή (σημ στην προηγούμενη διαπραγμάτευση έγινε εφικτό να «λειανθούν» ανάλογοι όροι) τότε μπαίνουν δημοσιονομικοί κανόνες και στα αναπτυξιακά κίνητρα ιδίως για μεγάλες επενδύσεις. Από την άλλη πλευρά, προσθέτουν η Κωδικοποίηση θα είναι επωφελής καθώς υπάρχει πληθώρα διατάξεων που προκαλεί πολυπλοκότητα και δεν προωθεί τη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι βάσει του νέου νόμου  «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις και άλλες διατάξεις» (Ν. 4146/2013)  επιτρέπεται η εμπροσθοβαρής χρήση των φοροαπαλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και η βιωσιμότητα τους.  Προβλέπεται απαλλαγή από 10 έως 12 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

Στις στρατηγικές επενδύσεις  ειδικότερα δίδονται βάσει του νέου νόμου κίνητρα, όπως η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, η παροχή φοροαπαλλαγών, και η έκπτωση ύψους 10% των παραβόλων που είναι απαραίτητα σε κάποιες άδειες.

Πηγή: www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση