Σε 3 δόσεις ο φόρος εισοδήματοςΣε 3 δόσεις ο φόρος εισοδήματος

/
Ημερομηνία17 Δεκ 2013
/

Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις θα γίνει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος το 2014 ξεκαθάρισε χθες στην Βουλή ο υφυπουργός Οικονομιοκών Γ. Μαυραγάνης.

Όπως διευκρίνισε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων ανεξάρτητα από τον χρόνο εκκαθάρισης θα ισχύουν οι τρεις δόσεις.

Μέχρι τώρα αν η εκκαθάριση καθυστερούσε για παράδειγμα Οκτώβριο ο φόρος καταβάλλονταν σε μία μόνο δόση.

Επίσης ο υφυπουργός απέσυρε χθες την διάταξη που έδινε τη δυνατότητα σε κλιμάκια της εφορίας χωρίς την άδεια εισαγγελέα, να κάνουν εφόδους σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματικές έδρες .

Μετά από αντιδράσεις βουλευτών απ΄ όλες τις πτέρυγες, ο υφυπουργός είπε πως αποσύρει την ρύθμιση και θα επαναφέρει βελτιωμένη, με αποτέλεσμα να παραμένει το ισχύον καθεστώς, με το οποίο απαιτείται η εισαγγελική παραγγελία. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό την παραμονή του καθεστώτος της μη υποχρέωσης των ιδιοκτητών ακινήτων να καταγράφουν στη δήλωσή τους τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να έχουν χαμηλότερη φορολόγηση τα ανοίκιαστα ακίνητα (όπως έχουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα), αφού για το θέμα αυτό ζήτησε από εκείνους που θέλουν να ισχύσει κάτι τέτοιο «ισοδύναμα» μέτρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» δημοσίευμα που θέλει τον επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας Πολ Τόμσεν να του λέει πως «αφού θα φύγετε από την κυβέρνηση γιατί δεν παίρνετε νέα μέτρα». Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στην πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έθεσαν το αίτημα για μειωμένο συντελεστή φορολόγησης στα κενά διαμερίσματα πως «για τα ξενοίκιαστα δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν. Όλα είναι θέμα δημοσιονομικού κόστους. Αν θέλετε προτάσεις να φέρετε και ισοδύναμα». Διευκρίνισε δε στη συνέχεια, απαντώντας σε φορείς της κτηματαγοράς που είχαν κληθεί στη Βουλή να μιλήσουν για το νομοσχέδιο, ότι από εδώ και εμπρός οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα συνεχίσουν να μην υποχρεούνται να δηλώνουν στην εφορία ενοίκια που δεν λαμβάνουν από τους ενοικιαστές τους, σε αντίθεση με τις φήμες που είχαν ακουστεί για αλλαγή του εν λόγω μέτρου. Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην κριτική που υπέστη ο ίδιος με βάση τις προωθούμενες διατάξεις επέρχεται ελάφρυνση στην φορολογία των offshore λέγοντας πως «το άρθρο 33 μπήκε για να διευκολύνουμε τις επενδύσεις. Όσοι βρίσκονται πίσω από offshore και αποκαλύπτουν το όνομά τους δεν έχει νόημα να τους βάλουμε φόρο. Είναι φόρος τιμωρίας για όσους κρύβονται πίσω από εξωχώριες».

 

 

 

Σημειώνεται πως το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει μαζί με τη ΝΔ το νομοσχέδιο, δια του εισηγητή του Γ. Κουτσούκου, υποστήριξε πως «θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις για μέρος των άρθρων, κυρίως για εκείνα που αφορούν θέματα εκτός του φόρου ακινήτων, τα οποία και θα θέσουμε αναλυτικότερα στην Ολομέλεια του Σώματος». Όμως και Νεοδημοκράτες βουλευτές έθεσαν τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο χωρίς όμως να μιλούν για καταψήφιση του νόμου ή άρθρων. Χαρακτηριστική περίπτωση του Αρ. Ντινόπουλου που είπε πως «ψηφίζω με βαριά καρδιά»,αλλά και του Γ. Βλάχου που έλεγε πως «υπάρχουν προβληματισμοί…».

Πηγή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση