Προς κατάργηση οδεύει το φορολογικό πιστοποιητικό

/
Ημερομηνία01 Οκτ 2013
/

Στην κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών μετά από αίτημα της τρόικας.

Η σχετική διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα είναι σε εξέλιξη και η ελληνική πλευρά διεκδικεί να εξασφαλίσει μια μεταβατική περίοδο έως το 2015, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τα δημόσια έσοδα.

Το φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται από ορκωτούς ελεγκτές και με αυτό βεβαιώνουν το εάν τα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης αντανακλούν την πραγματική της κατάσταση.

Η τρόικα θεωρεί πως το φορολογικό πιστοποιητικό επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις σε 4.500 επιχειρήσεις, καθώς ανά περίπτωση η δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης ανέρχεται έως και 150.000 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε να δοθεί περίοδος προσαρμογής επικαλούμενη ότι μέσα από το φορολογικό πιστοποιητικό επιτυγχάνονται φορολογικές αναμορφώσεις που αυξάνουν τη φορολογητέα ύλη και τα έσοδα του Δημοσίου. Ζήτησε δε η κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμορφώσεως να ισχύσει από το 2015, με παράλληλη ενσωμάτωσή του στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την πρόταση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η ενσωμάτωση του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης στις οικονομικές καταστάσεις ισχύσει στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και θα έχει διττό όφελος. Αφενός ο ορκωτός ελεγκτής θα εξακολούθηση να βεβαιώνει την φορολογική συμμόρφωση της εταιρείας, αφετέρου οι επιχειρήσεις θα γλιτώσουν από το μεγάλο κόστος του φορολογικού πιστοποιητικού.

Παράλληλα, το Δημόσιο θα αναθέσει εμμέσως στον ιδιωτικό τομέα (συγκεκριμένα στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες), όλους τους φορολογικούς ελέγχους των μεγάλων ΑΕ και ΕΠΕ, διευκολύνοντας έτσι το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων.

Οι τύποι φορολογικού πιστοποιητικού

Συμπέρασμα χωρίς επιφύλαξη = Δεν προκύπτουν φορολογικές παραβάσεις

Συμπέρασμα με θέματα έμφασης = Φορολογικά δεδομένα των οποίων η φορολογική μεταχείριση αμφισβητείται

Συμπέρασμα με επιφύλαξη = Μη συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία

Αδυναμία έκφρασης συμπεράσματος ή αρνητικό συμπέρασμα = Αδυναμία πραγματοποίησης των ελεγκτικών εργασιών

Πηγή : Newsbeast

Αφήστε μια απάντηση