Η αλήθεια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων

/
Ημερομηνία01 Οκτ 2013
/

Σημάδια ζωής έχει αρχίσει να δείχνει το δημόσιο ταμείο. Το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού εμφανίζει για τρίτο συνεχόμενο μήνα καλύτερες των προβλεπόμενων επιδόσεις. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι γι’ αυτό; Η ανάκαμψη της οικονομίας, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ή απλώς μια αλλαγή στο χρόνο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων; Ισχύουν και τα τρία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο βασικά  φορολογικά έσοδα πήγαν καλύτερα από τους στόχους.  Τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας τον Ιούλιο ανήλθαν στα 1.573 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν 1.403 (υπέρβαση στόχου κατά 170 εκατ. ευρώ). Τον Αύγουστο εισπράχθηκαν 1.132 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.053 εκατ. ευρώ  (υπέρβαση 79 εκατ. ευρώ). Καλύτερη των προβλεπόμενων ήταν και η πορεία των εισπράξεων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Τον Ιούλιο εισπράχθηκαν 57 εκατ. ευρώ περισσότερα από το στόχο, αν και τον Αύγουστο υπήρξε υστέρηση 21 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο υπήρξε υπέρβαση του στόχου και στις εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς εισπράχθηκαν 887 εκατ. έναντι 862 που ήταν η πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Υπέρβαση στόχων στις κρατικές εισπράξεις σημειώθηκε τον Αύγουστο και στις εισπράξεις από τους φόρους ακινήτων και το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπουργείο Οικονομικών ότι και το Σεπτέμβριο η εικόνα των φορολογικών εσόδων είναι πολύ καλή. Το πρώτο 20ήμερο του μήνα τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 20ήμερο. Με βάση αυτήν την επίδοση στο σύνολο του μήνα τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κατά τουλάχιστον 4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η βελτίωση της εικόνας των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται:

-στη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία στηρίζεται και στην πολύ καλύτερη των προβλέψεων πορεία του τουρισμού.

-στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής του ΦΠΑ. Καταργήθηκε η δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις ενώ αυστηροποιήθηκε και το πλαίσιο κυρώσεων για τις ανακριβείς δηλώσεις.

-ξεκίνησε η είσπραξη του φόρου εισοδήματος μετά τη μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

-εισπράττονται μαζεμένοι φόροι ακινήτων προηγούμενων ετών (ΦΑΠ 2011 και 2012).

Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι κρίσιμοι για την πορεία του προϋπολογισμού είναι οι επόμενοι μήνες έως το τέλος του έτους. Βιώσιμοι και διατηρίσιμη βελτίωση των κρατικών εισπράξεων μπορεί να προέλθει από την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή:capital

Αφήστε μια απάντηση