Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

/
Ημερομηνία05 Απρ 2016
/

Xωρίς να αλλάζει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και με καθυστέρηση δύο μηνών σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, κάνει πρεμιέρα εντός της εβδομάδας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Όλα είναι έτοιμα για να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ φορολογούμενων, ενώ όπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε σε λογιστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό για διάστημα τριών μηνών.

Η προθεσμία
Η υπόσχεση αυτή του κ. Αλεξιάδη σημαίνει ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, λήγει στις 30 Απριλίου, θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, ίσως και μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.

Παράλληλα το σχέδιο που προωθούσε ο κ. Αλεξιάδης για εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος έως 8 μηνιαίες δόσεις όπως φαίνεται δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα και φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα κληθούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης όσοι θελήσουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ δεν θα έχουν κανένα όφελος, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση 2% επί του φόρου. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διατάξεις που προβλέπουν ότι:

Συμβίωση
Όσοι φορολογούμενοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, σαν τους εγγάμους.

Οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι φορολογούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), οι οποίοι απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

 

Αφήστε μια απάντηση