Αποδείξεις, αδήλωτα κεφάλαια και νέες αντικειμενικές οδεύουν στη Βουλή

/
Ημερομηνία15 Ιαν 2016
/

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνουν εντός της επόμενης  εβδομάδας οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το νέο καθεστώς των αποδείξεων, τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων και τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες , οπότε επιστρέφει το κουαρτέτο στην Αθήνα για την αξιολόγηση, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στα τρία αυτά μέτωπα.

Ειδικότερα, σχετικά με το αφορολόγητο και τις αποδείξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά αγορές μέσω «πλαστικού» χρήματος προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο. Αν και δεν έχει διευκρινιστεί, εκτιμάται ότι το ποσοστό των δαπανών αυτών θα είναι αναλογικό του ύψους του εισοδήματος. Κατά ορισμένες πληροφορίες θα πρέπει να καλύπτει περί το 30%.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με τη χρήση κάρτας.

Εξετάζεται, δε, να δοθούν κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες ή να συγκεντρώνουν αποδείξεις πέραν του ορίου για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Μία σκέψη είναι οι κληρώσεις ΙΧ και ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

Στις κληρώσεις αυτές θα μπορούν να παίρνουν μέρος με τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους δεν προβλέπεται αφορολόγητο.

Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων, κατά τις πληροφορίες, θα προβλέπεται η υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων από όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό.

Με τη δήλωση αυτή ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται από πρόστιμα και προσαυξήσεις, εφόσον καταβάλει τον φόρο που αναλογούσε στο εισόδημα που απέκρυψε. Ο ανώτατος συντελεστής αναμένεται να φθάνει στο 40%-45%.

Σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που θα έχουν αναδρομική ισχύ από το Μάιο του 2015, αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές, και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνουν μειώσεις της τάξης του 10% – 25% σε ορισμένες περιοχές.

Πηγή: www.forologikanea.gr

 

Αφήστε μια απάντηση