Με φουσκωμένες αντικειμενικές τεκμήρια-πόθεν έσχεςΜε φουσκωμένες αντικειμενικές τεκμήρια-πόθεν έσχες

/
Ημερομηνία12 Δεκ 2013
/

Για τον υπολογισμό του πόθεν έσχες στην αγορά ακινήτων, καταβαλλόμενο τίμημα θεωρείται η αντικειμενική αξία.
Σύμφωνα με το Realestanews.gr, στο άρθρο 32 του νόμου 4172 του 2013, δηλαδή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, το οποίο αφορά στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) ορίζεται ξεκάθαρα ότι στην περίπτωση αγοράς ακινήτων «ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982.
Αν το τίμημα που καθορίζεται στα οικεία πωλητήρια συμβόλαια είναι μεγαλύτερο από την πιο πάνω αξία, ως καταβαλλόμενη δαπάνη λαμβάνεται το καθοριζόμενο σε αυτά τα συμβόλαια τίμημα».
Με άλλα λόγια ως τίμημα αγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία και όχι η τιμή που καταβάλλει ο φορολογούμενος.
Ας δούμε και τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Οι όποιες μεταβιβάσεις ακινήτων σήμερα γίνονται κατά κανόνα σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Με βάση όσα ορίζει όμως ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ο αγοραστής του ακινήτου θα κληθεί να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση ως τίμημα την υψηλή αντικειμενική αξία, κινδυνεύοντας έτσι να πιαστεί στην τσιμπίδα του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και να πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος.
Και μάλιστα για εισόδημα που δεν απέκτησε ποτέ.
Πηγή : Realestanews.gr

Αφήστε μια απάντηση